جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
لوگو سامانه رفع تاری، چهره نگاری و تشخیص پلاک نهان نما

انواع سرقت؛ حدی، تعزیری و بررسی مجازات

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد امتیاز: 138

انواع سرقت؛ حدی، تعزیری و بررسی مجازات

محتوای مطلب

جرم سرقت و بررسی انواع سرقت

دستبرد، سرقت، دزدی تمام این کلمات یک موضوع را برای ما تداعی می کند. برداشت و استفاده بدون اجازه از اموال فرد یا افراد دیگر را می توان سرقت تعریف کرد. سرقت در قانون جزا به دو دسته کلی تقسیم می شود. از انواع سرقت در قانون جزای ایران به سرقت حدی و سرقت تعزیری می توان اشاره کرد.

انواع سرقت؛ حدی، تعزیری و بررسی مجازات

برای هر کدام از انواع سرقت تعزیری یا حدی تعریفی در نظر گرفته شده است؛ بر طبق تعریف انواع سرقت و اینکه جرم رخ داده در کدام دسته بندی قرار می گیرد در قانون جزا مجازاتی برای هر کدام در نظر گرفته شده است که به تفصیل در این مقاله به بررسی تمام جوانب این موضوع می پردازیم.

تفاوت سرقت حدی و تعزیری

قانون مجازات اسلامی، تعریف سرقت را به این صورت مطرح می‌کند: “سرقت به معنای ربودن مالی که به فرد دیگری تعلق دارد است.” این قانون، سرقت را به دو دسته حدی و تعزیری تقسیم می‌کند، که تفاوت بین این دو نوع سرقت را بررسی می‌کند.

انواع سرقت؛ حدی، تعزیری و بررسی مجازات

بنا به ماده 14 این قانون، مجازات‌ها در این قانون به چهار دسته حد، قصاص، دیه و تعزیر تقسیم می‌شوند. ماده 15 این قانون حد را به صورت زیر تعریف می‌کند: “حد، مجازاتی است که نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در قوانین شرعی تعیین شده است.”

در ماده 18 این قانون نیز به تعریف تعزیر پرداخته شده است: “تعزیر، مجازاتی است که جزو حد، قصاص یا دیه نیست و در موارد نقض شریعت یا مقررات حکومتی تعیین و اعمال می‌شود. نوع، میزان، کیفیت اجرا و مقررات مربوط به تخفیف، تعلیق، سقوط و دیگر احکام تعزیر، به وسیلهٔ قوانین مشخص می‌شود.”

سرقت حدی چیست؟

یکی از انواع سرقت، سرقت حدی است. سرقت حدی به معنای نوعی از سرقت است که برای آن در قانون میزان و شرایط مجازات مشخص شده است.  جرم سرقت حدی به دلیل مشخص بدون مجازات قاضی نمی تواند در میزان و نوع مجازات دخل و تصرف داشته باشد.

انواع سرقت؛ حدی، تعزیری و بررسی مجازات

در شرع اسلام، ربودن مخفیانه، ۴.۵ نخود طلای مسکوک متعلق به غیر با هتک حرز توسط شخص بالغ و عاقل و مختار در غیر سال قحطی و در صورتی که مرتکب جرم پدر مال باخته نباشد از نظر فقهاء اسلام  با عنوان سرقت حدی شناخته می شود. در قانون مجازات اسلامی سرقت حدی بر اساس این تعریف جرم انگاری شده است.

برای مشاهده ویدیوهای مرتبط این مطلب از آپارات سامانه نهان نما بازدید نمایید.

حد سرقت به چه معناست؟

در سرقت حدی این موضوع مطرح می گردد که حد برای سرقت حدی چیست؟ حد در قانون مجازات اسلامی بسته به اینکه مجرم  برای بار چندم به تکرار جرم خود اقدام کرده است متفاوت خواهد بود. بر اساس ماده 278 قانون مجازات اسلامی این موارد به شرح زیر خواهد بود.

 مجازات سرقت حدی برای بار اول

حد برای سرقت حدی در اولین ارتکاب به جرم به این صورت خواهد بود که قطع چهار انگشت دست راست به صورتی که کف دست و شست مجرم  باقی بماند. اگر مجرم دست راست نداشت حکم بر اساس یکی از مجازات های سرقت تعذیری اجرا خواهد شد.

🔍برای مطالعه سرقت لاستیک، دلایل، مجازات و روش های پیگیری قانونی اینجا کلیک کنید.

مجازات انواع سرقت حدی برای بار دوم

حد برای دومین بار ارتکاب به جرم به این صورت است قطع پای چپ به طوری که نصف قدم و جایی برای مسح باقی بماند. در این مورد هم اگر سارق پای چپ نداشت حکم به یکی از احکام سرقت تعزیری تغییر خواهد کرد.

مجازات سرقت حدی برای بار سوم

اگر مجرم بعد از دو بار ارتکاب به جرم برای بار سوم نیز اعمل مجرمانه خود راتکرار کرد؛ دراین مورد حد برای ارتکاب سومین بار حبس ابد است. اما اگر در طول حبس مجرم اعلام کند که توبه کرده و مقام قضایی مصلحت بداند شامل عفو خواهد شد. و همچنین مقام قضایی می تواند مجازات او را به تعزیری تغییر دهد.

مجازات سرقت حدی برای بار چهارم

برای چهارمین تکرار سرقت حدی حتی اگر این سرقت در زندان صورت گرفته باشد حکم سارق اعدام خواهد بود.

مجازات برای انواع سرقت تعزیری

براساس قانون مجازات اسلامی باب تعزیرات بیشتر از یک نوع مجازات برای سرقت تعزیری در نظر گرفته شده است. که بسته به شرایط وقوع سرقت مجازات متفاوتی در نظر گرفته می شود. به طور مثال سرقت در شب، سرقت مصلحانه، سرقت دراماکن عمومی و یا کیف قاپی و غیره.

انواع سرقت؛ حدی، تعزیری و بررسی مجازات

در ماده قانون 651 قانون تعزیرات اسلامی انواع مختلف این نوع سرقت شامل مجازات از 5 تا 20 سال حبس و 74 ضربه شلاق می شود.

سرقت تعزیری شامل انواع مختلفی است که برای هر کدام مجازات متفاوتی در نظر گرفته شده است. ما دراین مقاله به بررسی و انواع سرقت تعزیری می پردازیم.

انواع سرقت تعزیری

سرقت مسلحانه

در انواع سرقت، سرقت مسلحانه یکی از پر چالش ترین انواع است. در تعریف این سرقت به نوع سلاح اشاره نشده است این به بدان معناست که سلاح میتواند از نوع تفنگ یا از هر نوع آن اعم از تفنگ شکاری، ساچمه زن، بیهوش کننده، اسلحه های جنگی و یا حتی نارنجک باشد. همچنین سلاح می تواند سلاح سرد مثل چاقو، قمه، شمشیر، سرنیزه یا حتی پنجه بوکس باشد.

انواع سرقت؛ حدی، تعزیری و بررسی مجازات

با توجه به ماده 652 قانون در سرقت کافی است فرد مجرم یک سلاح به همراه داشته باشد و موجب ازار واذیت و آسیب رساندن به دیگران شده باشد تا شامل مجازات سرقت مسلحانه شود.

برای مطالع بیشتر درباره سرقت مسلحانه می توانید مقاله ما را از اینجا بخوانید.

تعریف دیگری برای سرقت مسلحانه در ماده 652 امده است که ان رانیز با هم مرور می کنیم. اگر سرقت در شب اتفاق افتاده باشد و تعداد سارقاین بیشتر از دو نفر باشد و اگر حتی یک نفر از مجرمین سلاح همراه داشته باشد حتی به صورت مخفی این نوع سرقت نیز جز سرقت مسلحانه محسوب می شود و طبق حکم آن مجازات اعمال می شود.

  • برای ارسال پرونده خود به سامانه نهان نما می‌توانید از طریق دکمه زیر اقدام نمایید.
  • بررسی پرونده

سوالات متداول

سرقت در قانون جزا به چند دسته کلی تقسیم می شود؟

سرقت در قانون جزا به دو دسته کلی تقسیم می شود. از انواع سرقت در قانون جزای ایران به سرقت حدی و سرقت تعزیری می توان اشاره کرد.

مجازات سرقت حدی برای بار چهارم به بعد چیست؟

برای چهارمین تکرار سرقت حدی حتی اگر این سرقت در زندان صورت گرفته باشد حکم سارق اعدام خواهد بود

طبق قانون تعزیرات اسلامی حداقل و حداکثر مجازات سرقت تعزیری چیست؟

انواع مختلف این نوع سرقت شامل مجازات از 5 تا 20 سال حبس و 74 ضربه شلاق می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *