جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
لوگو سامانه رفع تاری، چهره نگاری و تشخیص پلاک نهان نما

سازمان امور مالیاتی؛ درگاه ملی خدمات الکترونیک

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد امتیاز: 135

سازمان امور مالیاتی؛ پردرآمدترین سازمان‌ دولتی

محتوای مطلب

 مقدمه

از مهم‌ترین سازمان‌های وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان امور مالیاتی است که وظیفه اصلی آن، اصلاح و دگرگونی نظام مالیاتی، مکانیزه کردن سیستم مالیاتی کشور و اجرای مالیات بر ارزش افزوده است.

سازمان امور مالیاتی؛ پردرآمدترین سازمان‌ دولتی

سازمان مالیات، یکی از پردرآمد ترین سازمان‌ های دولتی است و بخش قابل‌ توجهی از دارایی‌های وزارت اقتصاد و حتی بودجه کشور، از طریق کانال‌های مالی این سازمان، تامین می‌شود.

با توجه به نقش کلیدی سازمان امور مالیاتی در اقتصاد کشور، در ادامه قصد داریم به معرفی این سازمان، وظایف آن، سایت سازمان مالیات کشور، امکانات و خدمات این دستگاه و سایر امور مربوط به این نهاد بپردازیم. با ما همراه باشید.

پیشینه شکل‌گیری نظام مالیاتی

بحث مالیات و امور مالی ایرانیان، به سال‌ها قبل، یعنی زمان هخامنشیان برمی‌گردد. در حکومت هخامنشی برای دریافت مالیات، دفاتر مخصوصی وجود داشت. پس از هخامنشیان، یعنی در دوره ساسانیان، مالیات شکل کامل‌تری به خود گرفت و سه نوع مالیات شامل: اراضی، سرشماری و سرانه از مردم دریافت می‌شد.

سازمان امور مالیاتی؛ پردرآمدترین سازمان‌ دولتی

رفته‌رفته مالیات و امور مالیاتی شکل کامل‌تری به خود گرفت تا اینکه امروزه، سازمان مستقلی تحت عنوان: سازمان امور مالیاتی، عهده‌دار مالیات و امور مربوط به آن است.

در سال 1381 در راستای اجرای ماده 59 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، و با هدف ارتقای نظام مالیاتی و افزایش کارآیی این نظام، و نیز به‌ منظور رفع موانع سازمانی موجود و تمرکز کلیه امور مربوط به اخذ مالیات در یک سازمان واحد، به صورت یک موسسه دولتی و زیر نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی، تاسیس شد.

با تاسیس سازمان مذکور، کلیه امور مربوط به وزارت امور اقتصادی و دارایی در معاونت امور مالیاتی و حوزه مالیاتی اعم از: اختیارات، وظایف، نیروی انسانی و امکانات و تجهیزات موجود، به این سازمان منتقل شد.

جایگاه مالی سازمان مالیات

سازمان مالیاتی از سال 94 با پیشی گرفتن از شرکت ملی نفت، اولین واریزکننده به خزانه ایران محسوب می‌شود.

در حال حاضر این سازمان، یکی از پردرآمدترین سازمان‌های دولتی ایران است و درصد بسیار بالایی از درآمدهای وزارت امور اقتصادی و دارایی  و بودجه جاری کشور، توسط این سازمان حاصل می‌شود.

تقسیم‌بندی و ساختار سازمان مالیات

بالاترین مقام اجرایی سازمان امور مالیاتی، ریاست سازمان است . رئیس فعلی سازمان، سید محمدهادی سبحانیان است که از فرردین 1402 تا کنون عهده‌دار این سمت است و کماکان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

سازمان امور مالیاتی؛ پردرآمدترین سازمان‌ دولتی

پس از مقام ریاست، معاونان سازمان هستند که با تایید وزیر و با حکم رئیس کل سازمان، منصوب می‌شوند.

علاوه بر رئیس و معاونان او، شورای عالی مالیاتی، هیئت عالی انتظامی مالیاتی، دادستان انتظامی مالیاتی و هیئت رسیدگی به تخلفات اداری، از مهم‌ترین ارکان سازمان به شمار می‌روند.

ریاست سازمان مالیات، یک قائم‌مقام و 5 معاون دارد که معاونت‌ های وی شامل: پژوهش، برنامه‌ریزی و امور بین‌الملل، فنی و حقوقی، پشتیبانی، عملیاتی و معاونت ارزش افزوده می‌باشند.

در مجموع، 20 اداره کل و دفتر که زیرمجموعه معاونت‌های پنجگانه هستند چارت اداری سازمان را تشکیل می‌دهند.

🔍برای مطالعه مقاله بیمه تامین اجتماعی میتوانید از اینجا اقدام فرمایید.

وظایف سازمان

از بین وظایف متعددی که برای این سازمان، تعریف شده است و هر کدام به نوبه خود مهم تلقی می‌شوند، مهم‌ترین و اصلی‌ترین وظیفه سازمان: اصلاح سیستم مالیاتی و اجرای مالیات بر ارزش افزوده است. علاوه بر این، سایر وظایف سازمان عبارتند از:

  • بررسی مشکلات و موانع نظام مالیاتی و تلاش برای رفع آن‌ها
  • تنظیم سیاست اجرایی برای دریافت مالیات و نظارت بر برنامه‌های اجرایی آن
  • ارائه پیشنهادهایی در زمینه تدوین سیاست‌های مالیاتی در اجرای وظایف قانونی مربوط
  • همکاری با موسسات داخلی و بین‌المللی به‌منظور تحقق ماموریت‌ها در چارچوب مقررات
  • تهیه آیین‌نامه پیش‌بینی‌شده در قوانین موضوعه جهت تصویب مراجع ذیصلاح
  • برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های آموزشی با هدف ارتقای نیروی انسانی سازمان مطابق با نیازهای تعیین‌شده
  • تهیه و تدوین دستورالعمل‌هال لازم برای مبارزه با پولشویی
  • رسیدگی به تخلفات ماموران مالیاتی

سایت سازمان امور مالیاتی

در راستای اجرای برنامه دولت الکترونیک، سازمان مالیات نیز مانند سایر نهادهای دولتی، اقدام به راه‌اندازی سایت نموده است. سایت سازمان مالیات به نشانی intamedia.ir سایتی جامع با امکاناتی متنوع است که کاربران می‌توانند با مراجعه به این سایت، بدون محدودیت و به‌صورت شبانه‌روزی از خدمات آنلاین مربوط به امور مالیاتی بهره‌مند شوند.

اینتا مدیا یا همان سایت www.intamedia.ir با هدف دسترسی عموم مردم به اطلاعات مالیاتی موردنیاز ایجاد شده است و کاربران با مراجعه به این سایت، می‌توانند از خدمات جامع میز خدمت الکترونیک بهره‌مند شوند.

سازمان امور مالیاتی؛ پردرآمدترین سازمان‌ دولتی

بعضی از خدمات میز خدمت الکترونیک در سایت سازمان مالیات عبارتند از:

  • درگاه ملی خدمات الکترونیک
  • درخواست ابلاغ الکترونیک
  • صورت معاملات فصلی الکترونیکی
  • اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی
  • اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی
  • اظهارنامه اجاره املاک
  • ثبت الکترونیکی اعتراضات و شکایات
  • استعلام بدهی مالیاتی
  • مالیات بر ارزش افزوده
  • درگاه ملی خدمات مالیاتی
  • اظهارنامه الکترونیک ارث
  • گزارش فرار مالیاتی

و ….

توجه داشته باشید که پیش از بهره‌گیری از خدمات آنلاین مالیاتی، لازم است در سایت سازمان مالیات به‌صورت الکترونیکی ثبت‌نام کنید. در ادامه، چگونگی ثبت‌نام در سایت را برای شما توضیح خواهیم داد.

فرآیند ثبت‌نام در سایت سازمان مالیات

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد مودیان، جهت برخورداری از خدمات الکترونیکی نظام مالیاتی کشور و دریافت شماره اقتصادی باید ابتدا در سامانه، پیش‌ثبت‌نام نمایند و پس از تکمیل ثبت‌نام و دریافت شماره اقتصادی جدید، از خدمات آنلاین سایت بهره‌مند شوند.

سازمان امور مالیاتی؛ درگاه ملی خدمات الکترونیک

خلاصه فرآیند ثبت‌نام در پورتال نظام مالیاتی به این ترتیب است:

  • پیش‌ثبت‌نام الکترونیک: در این مرحله، اطلاعات پایه از شما دریافت می‌شود. پس از تکمیل اطلاعات درخواستی و تایید نهایی، وارد مرحله بعد می‌شوید. توجه داشته باشید که اگر ظرف مدت هفت روز اطلاعات خود را تایید نکنید پرونده شما به‌صورت خودکار حذف می‌شود.
  • صحت سنجی یا راستی‌آزمایی اطلاعات: در این مرحله اطلاعات ثبت‌شده شما توسط سازمان مورد بررسی قرار می‌گیرد. در صورتی که اطلاعات ثبت‌شده با اطلاعات استعلامی سازمان مغایرت داشته باشد، موضوع از طریق پیامک به شما اطلاع داده می‌شود و شما باید مجددا مرحله اول را تکرار کنید.
  • تولید و ارسال اطلاعات کاربری: در صورت موفقیت‌آمیز بودن مرحله اول و دوم، در این مرحله، سامانه برای شما یک کلمه عبور و یک نام کاربری را پیامک می‌کند. دقت کنید که این اطلاعات محرمانه است و مسئولیت هر گونه سوءاستفاده از آن بر عهده شخص شما می‌باشد.
  • ثبت‌نام الکترونیک: در این مرحله شما با استفاده از اطلاعات کاربری که برایتان پیامک شده باید وارد سامانه ثبت‌نام شوید و با پر کردن فرم‌های بنگاه اقتصادی خود، ثبت‌نام خود را تکمیل کنید.

پس از اتمام ثبت‌نام، شما در هر بار مراجعه به سایت سازمان مالیات می‌توانید با استفاده از نام کاربری و کلمه عبور، از خدمات آنلاین و متنوع سایت نظام مالیاتی که در قسمت‌های قبل به آن اشاره شد، بهره‌مند شوید.

درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی

در سال‌های اخیر، سازمان مالیات با ایجاد درگاه ملی خدمات الکترونیک به نشانی my.tax.gov.ir تلاش نموده است کلیه خدمات خود را به‌صورت آنلاین به کاربران ارائه نماید.

سازمان امور مالیاتی؛ درگاه ملی خدمات الکترونیک

مودیان، فعالان اقتصادی و مردم عادی با مراجعه به درگاه my.tax.gov.ir ضمن دسترسی به اطلاعات مالیاتی خود، می‌توانند بر حسب نیاز، از خدمات متعدد این درگاه شامل: اطلاعات حوزه مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر عملکرد، ابلاغ اوراق مالیاتی، استعلام بدهی مالیاتی، استعلام اظهارنامه مالیاتی ارسال‌شده، پایانه فروشگاهی و ثبت‌نام سامانه مودیان مالیاتی، نیز برخوردار شوند.

آخرین اخبار مالیاتی کشور

افزایش اختیارات سازمان امور مالیاتی

آخرین خبر در حوزه امور مالیاتی، مربوط به افزایش اختیارات سازمان مالیات است. طی چند روز گذشته یعنی در تاریخ 4 بهمن‌ماه 1402 نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب بندهای ح و خ تبصره 6 لایحه بودجه 1403، موافقت کردند.

سازمان امور مالیاتی؛ درگاه ملی خدمات الکترونیک

بر اساس این مصوبه، تمامی مراکز درمان اعم از دولتی، خصوصی، وابسته به نهادهای عمومی، خیریه‌ها، شرکتهای دولتی و نیروهای مسلح، موظف‌اند 10 درصد از حق‌العمل گروه پزشکی را که در قالب دریافت وجه صورت‌حساب‌های ارسالی به بیمه‌ها یا به‌صورت نقدی از بیماران دریافت می‌شود، به‌عنوان مالیات علی‌الحساب کسر کنند و به نام پزشک مربوط تا پایان ماه بعد از وصول مبلغ صورت‌حساب، به حساب سازمان مالیات کشور واریز نمایند.

هم‌چنین با هدف تسریع و تسهیل رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی، طبق تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم، مبنی بر معافیت مودیان از نگهداری اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی برای عملکرد سال 1402، اختیارات سازمان مالیات، تا 150 برابر میزان معافیت موضوع ماده 84 قانون مالیات مستقیم، افزایش می‌یابد.

مالیات کارت به کارت

به گزارش رسانه مالیاتی کشور، کلیه واریزی‌ها به حساب‌های تجاری از هر درگاهی که صورت گرفته باشد اعم از درگاه‌های الکترونیکی پرداخت، دستگاه‌های کارتخوان، کارت‌به‌کارت، ساتنا، پایا و … به‌عنوان فروش تلقی می‌شود و مبنای محاسبه مالیات قرار می‌گیرد.

هم‌چنین، حساب‌های غیرتجاری تمامی افراد نیز به‌صورت مستمر پایش می‌شود و چنانچه واریزی‌ها، بابت فعالیت‌های تجاری باشد اما در اظهارنامه‌های مالیاتی ذکر نشود، از سوی سازمان مالیات، درآمد کتمان‌شده تلقی و مشمول مالیات و حتی جریمه‌های متعلق به آن می‌گردد.

آدرس و شماره تماس سازمان امور مالیاتی

ساختمان مرکزی و شعبه اصلی سازمان در تهران خیابان قائم‌مقام فراهانی، میدان شعاع، نبش گلریز واقع شده است و شماره تماس مرکز 88541381 می‌باشد. اما جهت رفاه حال شهروندان و دسترسی آسان‌تر، واحدها و تشکیلات موردنیاز این نهاد در سراسر کشور نیز ایجاد شده است.

سازمان امور مالیاتی؛ درگاه ملی خدمات الکترونیک

به این ترتیب که در هر مرکز استان، ادارات کل مالیات و در سایر شهرها و شهرستان‌ها، ادارات مالیات یا شعب نمایندگی آنها آماده خدمت‌رسانی به مراجعان می‌باشند.

چنانچه افراد به هر دلیلی نتوانند از خدمات آنلاین نظام مالیاتی کشور برخوردار شوند، می‌توانند با مراجعه به شعبه مرکزی سازمان مالیات در تهران یا ادارات مالیات در سایر شهرها و شهرستان‌ها، از خدمات و امکانات سازمان امور مالیاتی برخوردار شوند و یا نسبت به انجام امور مالیاتی خود از طریق مراجعه به این ادارات، اقدام نمایند.

هم‌چنین سامانه تلفنی 1526 واحد ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی است که به‌صورت شبانه‌روزی، آماده دریافت شکایات، پیشنهادها و سوالات مالیاتی شهروندان است.

  • برای ارسال پرونده خود به سامانه نهان نما می‌توانید از طریق دکمه زیر اقدام نمایید.
  • بررسی پرونده

سوالات متداول

وظیفه اصلی سازمان امور مالیاتی چیست؟

وظیفه اصلی آن، اصلاح و دگرگونی نظام مالیاتی، مکانیزه کردن سیستم مالیاتی کشور و اجرای مالیات بر ارزش افزوده است.

پیشینه شکل‌گیری نظام مالیاتی به چه زمانی باز میگردد؟

بحث مالیات و امور مالی ایرانیان، به سال‌ها قبل، یعنی زمان هخامنشیان برمی‌گردد. در حکومت هخامنشی برای دریافت مالیات، دفاتر مخصوصی وجود داشت.

پردرآمد ترین سازمان کشور کدام است؟

سازمان مالیاتی از سال 94 با پیشی گرفتن از شرکت ملی نفت، اولین واریزکننده به خزانه ایران محسوب می‌شود.

یک پاسخ

  1. در گام چهارم شعبه بیمه و شماره کارگاه سئوال میشود با توجه که من بازنشسته هستم شماره مستمری را اعلام میکنم سایت عمل نمیکند باید چه مطلبی بنویسم که گام 4 تائید گردد سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *